Hobifoni

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN GÖL BALIKÇILIĞI: 5 ÖNEMLİ ADIM

Küçük, denize uzak göller genellikle daha sakin, daha erişilebilir bir av sundukları için balık tutmaya yeni başlayan balıkçılar ve kayıkçılar için deneyim elde etmeleri açısından harika yerler olabilirler. Yeni başlayanlar için göl balıkçılığı konusunda rehberlik arıyorsanız, gölde balık tutmayı öğrenirken işinize yarayacak beş temel adımı bu yazıda sizlerle paylaşıyoruz.





1. Balık Türlerinin Habitatları Hakkında Bilgi Edinin


İlk adım, balık tutmayı planladığınız gölde hangi balık türlerinin yaşadığını bulmaktır. Bu adımı tamamladığınızda, hangi türleri avlamak istediğinize karar verebilirsiniz. Göl balıkçılığına yeni başlayanlar için en önemli ipuçlarından biri, seyahatinizi planladığınız sırada avlamak istediğiniz türlerin sezonda olup olmadığını öğrenmektir. 


2. Türlerin Beslenme Alışkanlıkları Hakkında Bilgi Edinin


Ardından, en iyi yemi ve kullanılacak olta takımını belirlemek için tercih ettiğiniz türlerin beslenme alışkanlıklarını öğrenmeniz gerekiyor. Yapay yemler ilgi çekici görünebilir, ancak başlangıç seviyesindeyseniz canlı yem kullanmak en iyisidir. Yapay yemlerle balık tutarken birçok farklı teknikten yararlanmak gerekebilir, bu nedenle balık tutma ihtimalinizi olabildiğince yükseltmek için başlarda işi basit tumak ve canlı yemle başlamak en iyisidir. Canlı minnowlar ve solucanlar, tatlı su balıkçılığı yaparken çeşitli türler için kullanabileceğiniz popüler yemlerden bazılarıdır. Kullanacağınız canlı yem türüne bağlı olarak hangi boyutta iğneye ihtiyacınız olduğuna bize danışarak ve ürünlerimizi inceleyerek karar verebilirsiniz.



3. Göl Yapısını Tanıyın


Bazı göl balığı türleri daha sığ suları tercih ederken diğerleri daha derin ya da açık sularda yaşar. Daha sığ sularda yaşayan türlerin kıyıdan yakalanmaları diğerlerine kıyasla daha kolaydır. Bu nedenle, avlanmayı seçtiğiniz gölü tanımak oldukça önem taşımaktadır. Bitki örtüsü yakınında panfish veya çipura levrekleri avlamak istiyorsanız kıyı şeridinden olta atabilirsiniz, ancak göl alabalığı gibi türleri avlamak için daha derin veya açık su alanlarına erişmeniz gerekir, bunun  içinse bir tekneye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlar, bir gölde nerede balık tutacağınızı belirlerken akılda tutmanız gereken başlıca şeylerdendir. Göl balıkçılığının önemli ipuçlarından bir diğeri, yapı (kütükler, kütükler, kaya yığınları, yabani ot yatakları) veya derinlik değişiklikleri aramaktır, çünkü bu tür alanlarda balık tutma olasılığı yüksektir.



4. Balıkçılık Videoları İzleyin


Düğüm atma, rigging, balığı karaya çıkarma gibi konularda size yardımcı olabilecek ve diğer yeni başlayanlar için göl balıkçılığı ipuçlarını size sunabilecek videolar izleyin. Ancak çok fazla bilgi kirlilği olduğu için güvenilir bir kaynak bulmaya özen gösterin. Her hafta birkaç şey öğrenin ve ardından göle gidip yeni öğrendiğiniz tatlı su balıkçılığı becerilerinizi hayata geçirin.



5. Hava Durumunu Kontrol Edin


Hava durumunu hep takip ediyor olun. Gezilerinizi hava güvenli olduğunda planlayın, ayrıca havanın göldeki balıkların hareketini nasıl etkileyebileceğini de öğrenin. Amatör bir meteoroloji uzmanı olmak işinizi çok daha kolay ve keyifli hale getirecektir. Örneğin, cephe olarak adlandırılan farklı sıcaklık ve farklı yoğunluğa sahip iki farklı hava kütlesi arasındaki sınır veya geçiş bölgelerinin hareketinin neden önemli olduğunu ve beraberinde nasıl değişiklikler getirdiğini öğrendiğinizde niçin bazı balık tutma günlerinizin daha iyi olduğunu anlayacaksınız. Ya da yırtıcı türleri avlamak istiyorsanız rüzgarlı günlerin yem balıklarını gölün belirli bölgelerine ittiğini, ve böylelikle yırtıcı av balıklarının daha yakınlarda hareket ettiğini biliyor olacaksınız. 




Artık yeni başlayanlar için göl balıkçılığı hakkında birkaç şey daha bildiğinize göre, dışarı çıkın ve su çevresinde biraz zaman geçirin. Göldeyken her zaman takdir edilecek bol miktarda doğal güzellik vardır!


İlginizi Çekebilecek Haberler