Hobifoni

TATLI SU OLTA KAMIŞLARI

Tatlı su olta kamışları, tatlı su balıkçılığının keyfini çıkarmak için önemli balık avı ekipmanlarından biridir. En basit tarifle, balıkları yakalamak için uçlarında kancalar bulunan misinaları atmak için kullanılırlar. Bu yazımızla, tatlı su için farklı olta kamışı çeşitleri hakkında bilgi edinin.


TATLI SU OLTA KAMIŞLARI



Tatlı su için olta kamışları, nerede balık tuttuğunuza ve neyi yakalamaya çalıştığınıza bağlı olarak genişlik, uzunluk ve esneklik açısından farklılık gösterir. Temel olarak, en iyi olta kamışları, bir balık oltanızdayken kırılmayacak kadar sert, ancak yine de uğraş veren bir balığın gerginliğini absorbe edebilecek ve böylelikle oltanızın kırılmasını engelleyebilecek derecede esnek olanlardır.


Çeşitli seçenekleri incelemek için aşağıdaki kılavuzu kullanın. Doğru olta kamışını ve olta makinesini, doğru misinayı ve doğru yemi eşleştirin ve balık tutmaya 1-0 önde başlayın!



Spin Kamışlar


Spin kamışlar sapı mantar veya PVC köpükten, kendisi grafit ya da fiberglastan üretilmiş tatlı su kamış çeşididir. Bu olta kamışlarının uzunluğu 1.5 ile 2.7 metre arasında değişiklik göstermektedir. Tipik olarak, spin kamışları, misinanın kontrol edilmesine yardımcı olmak için çubuğun alt tarafı boyunca hizalanmış 5-8 adet büyük çaplı kılavuz halkasıyla tasarlanır. Kılavuzların (gözler olarak da bilinir) çapı saptan uca doğru küçülür, tutma kısmına en yakın olanı klavuzu misinanın  makaradan çıkarken olabildiğince az sürtünmesi için genellikle diğerlerinden çok daha büyüktür.


Casting olta makinelerinin aksine spin olta makineleri, kamışın altında yer alır ve sürgülü ya da kilitli makara yuvası ile yerine sabitlenir. Spin makineleri ve kamışları, levrek, alabalık, turna ve sudak da dahil olmak üzere birçok balık türü için balıkçılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. İki elle olta fırlatmayı sağlamak amacıyla, sap kısmı da kamış kısmı da uzun spin olta kamışları tuzlu suda veya çelik kafa alabalık ve somon balıkçılığı için sık sık kullanılır. Spin kamışları, ayrıca canlı yemle trolleme ve sabit balık avlama için de yaygın olarak kullanılmaktadır.




Casting Kamışları


Casting olta kamışları, kamış sapının üzerine monte edilmiş bait casting olta makinelerini tutmak için tasarlanmıştır, böylelikle kılavuz halkalar üstte ve fırlatma tetiği altta kalır.

Bu tatlı su kamışları, mantar veya PVC köpük saplı olup, grafit ya da fiberglastan yapılır ve uzunlukları 1.5 ile 2.7 metre arasında değiştir. Bu olta kamışlarının üzerinde, misina kontrol etmeye yardımcı olmak için 5-8 adet arası kılavuz halkası bulunur. Kılavuzlar saptan uca doğru küçülür, tutma kısmına en yakın olanı klavuz misina makaradan çıkarken olabildiğince az sürtünmesi için genellikle diğerlerinden çok daha büyüktür.

Casting oltayla balık avlarken kilit noktalardan biri doğru olta makinesi ve kamışı eşleştirmekte yatar. Bir baitcasing makinesi, yeni başlayanlar için bir olta makinesi olarak tavsiye edilmediği gibi, bir baitcaster kamışı da yeni başlayanlara uygun değildir. En iyi sonuçlar için spincast makaranızı bir spincast kamış ile  eşleştirin.




Teleskopik Olta Kamışları


Tele kamışlar, isteğe göre kısaltmak veya uzatmak üzere tasarlanmıştır. 6 hatta 9 metrelik kamışlar yarım metreye kadar kısaltılabilir, böylelikle taşınmaları oldukça kolaylaşır.


Teleskopik oltalar, tek veya iki parçalı klasik oltalarla aynı malzemelerden üretilir. Grafit, fiberglas veya bu malzemelerin bileşimleri, iç içe geçecek şekilde tasarlanmıştır. Her zaman olmasa da genellikle- her iç içe geçebilir parçanın sonunu daha güçlü hale getirmeye yardımcı olacak şeklide gözlerle tasarlanırlar. Geleneksel oltalarda bulunan çeşitli derecelerdeki kılavuz halkalar, teleskopik oltalarda da mevcuttur.


Tele kamışları uzatırken dikkatli olmak gerekir. Teleskopik bir oltayı hızlı bir şekilde, fırlatarak genişletmek muhtemelen kapanmasını, yani kısalmasını zorlaştıracaktır. Teleskopik kamışlar, genellikle, uç kısımlarını kılavuzları korumak için küçük kapaklarla üretilmektedir.


4-5 metrelik bir oltayı iki parça halinde bile taşımak zahmetli olabilir. Bu nedenle bir tele kamış satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de tasarımıdır. Parçalar ne kadar kısa olursa, o kadar kısa kapanır; kamış ne kadar göze sahipse de o kadar sağlam olur. Daha fazla göz, kamış boyunca daha iyi ağırlık ve baskı dağılımı anlamına gelir. Bu da, daha uzun fırlatma mesafesi, daha iyi mukavemet gücü ve daha az kırılma anlamına gelir.



Fiberglass Olta Kamışları


Fiberglas oltalar maket yemler, jerk yemler, aksiyonlu yemler ve jig headlerle iyi bir kombinasyon oluşturur, çünkü kamış esnektir ve kolay bükülür; bu da balığın daha fazla çekmesini ve kancanın daha derine işlemesini sağlar.



Karbon Olta Kamışları


Karbon kamışlar profesyoneller tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Kusursuz ve isabetli bir fırlatmayla sonuçlanan, farklı kalitelerdeki karbon fiberle üretilirler.



Ultra Hafif Olta Kamışları


Daha küçük balıkları yakalamak veya daha büyük bir balıkla daha uzun süreler mücadele edilmek istiyorsanız, ultra hafif bir olta denemelisiniz. Diğer kamış çeşitlerine göre daha kısa, daha hafif ve daha esneklerdir. Kullanım amacınıza bağlı olarak yapay yemlere yavaştan hızlıya çeşitli aksiyonlar aldırabilirsiniz. Bazı ultra hafif olta kamışları, yarım gram hafifliğindeki suni yemleri ve hatta sinekleri fırlatabilir.



Ultra hafif kamışlar, alabalık, tatlısu levreği, çupra ve diğer panfish türleri için yaygın olarak kullanılmaktadır.



Göl ve nehir balık avcılığı için olta kamışı ve olta makinesi kombinasyonunuzu tamamlamak ve tatlı su için olta makinesi çeşitleri hakkında daha bilgi edinmek için diğer yazılarımıza da göz atın.




Rastgele!


İlginizi Çekebilecek Haberler