Hobifoni

ERKEN SEZON OLTA BALIKÇILIĞI: GÖLDE ALABALIK NASIL AVLANIR?

Gölde alabalık avcılığı için tüm fırsatların olgunlaşması ve en ideal koşulların oluşması sezon başlarına denk gelir. Gölde alabalık yakalamayla ilgiliyseniz, göller ve göletlerde hemen hemen aynı çevresel etmenlerin çoğunun geçerli olduğunu unutmamakta fayda var. Ancak su kütlesinin azalmasıyla, göletlerin daha hızlı ısındığı ve balıkların daha erkenden derine indiğini de not etmek gerekir. Bu yazımızda sizinle gölde alabalık yakalarken hayatınızı kolaylaştıracak bilgiler paylaşıyoruz.


GÖLLER NEREDE VE NASIL ISINIR?



Kış sonunda buzların erimesinden ya da ilkbahar başlarından sonra, göller yüzeyde ısınmaya başlar. Tam bu zaman aralağında alabalık herhangi bir seviyede bulunabilir ve genellikle göllerin üst kısmında, 7 metre ya da da az, veya kıyıya yakın sığ sularda bulunur. Gölde alabalık yakalamak istiyorsanız suyun sıcaklığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.



Termal su akımlarının, akarsu kollarının ve kayalık kıyı şeritlerinin yakınındaki alanlar genellikle suyun daha sıcak olduğu bölgelerdir. Buralar gölün 43-44 derece olan geri kalanından daha sıcak, yaklaşık 46 derece olabilir. Bu alanlarda su cepleri bulunabilir ve bu ceplerde de balık olma ihtimali yüksektir.




AKARSU KOLLARINA ODAKLANIN



Çoğu gölde ve birçok barajda, akarsu/nehir kollarının çıkış yolları (göl ağızları) alabalıkların rotasını belirler ve bu yüzden ilkbaharda çıkılan balık avlarında bu bölgelere dikkat etmek büyük önem taşır. Hem avcı hem de av rolündeki balık türleri, yiyeceklerin ve daha rahat koşulların varlığı nedeniyle, akarsu kollarından etkilenen, kıyıya yakın alanlara gelir. 



İlkbaharda, nehirler, akarsular ve memba barajlarının çıkışları, gölü “açmaya” yardımcı olan akıntıları taşır. Ilık bir yağmur, ana kollardan birine açılan büyük bir su kütlesi için büyük bir nimettir. Şiddetli, ılık bir yağmurun büyük bir göl sistemini etkilemesi bazen iki veya üç gün sürer. Ancak, giriş koluna en yakın alan genellikle önce ısınacaktır ve çok çamurlu değilse balık tutmak için özellikle uygun olacaktır. Gölün diğer kısımlarından birkaç derece daha sıcak, temiz suya sahip bir giriş alabalık tutmak için en iyi koşulları oluşturur.



Erken sezonu ve gölde alabalık avlamayı düşünürken, akarsu kolları ve çevresinde olta atmanın önemini göz ardı etmeyin ve ılık bir yağmurun alabalık aktivitesi üzerindeki etkisine karşı gözünüzü açık tutun.


Ana kollar veya büyük akıntılar bir göl üzerinde en çok etkiye sahip faktörler olsa da, küçük derelerin ve diğer potansiyel sıcak su kaynaklarının da balık avcılığı için iyi yerler olduğunu unutmamak önemli. Geniş bir alanı ısıtmasalar da, küçük yemleri ve dolayısıyla yiyecek arayışı için seyir halindeki alabalıkları çekebilirler.




SU ZEMİNİNİ TARAMAK İÇİN TROLL YAPMAK



Alabalıklar sezonun başlarında sığlarda olduğundan, troll yaparak, yemle sürüklenerek ve kıyıdan olta atılarak yakalanabilirler. Troll yapmak, çok fazla alanı kaplamanıza ve aktif, agresif balıkları -özellikle de diğer olta balıkçıları ve kayıkçılar tarafından ürkütülmemiş veya başka şekilde rahatsız edilmemiş- alabalıkları aramanıza olanak tanır. Büyük göllerde, özellikle balıkçıların ava çıktığı hafta sonları, troll yaparak yemlerinizi yayabilir ve kalabalıktan uzaklaşabilirsiniz.



Şamandıra avcılıkta genellikle canlı yemler atılır ve yaygın kullanılan yerel yemlerden faydalanılır. Birçok olta balıkçısı bu teknikte oldukça başarılıdır, ancak söz konusu bu teknik motor gücüyle bir bottan troll yapmaktan daha yavaş ve tartışmasız daha az verimlidir. Motor kullanımının yasak olduğu göllerde, ılımlı bir rüzgar olduğunda ve tekneden farklı derinliklerde ve mesafelerde birden fazla yem ile avlanabiliyorsanız şamandıralı avcılık avantajlı olabilir. Su zeminini taramak sık sık sorun oluşturabilmektedir, bu yüzden yemleri ne kadar yayarsanız o kadar verimli olur.




KIYIDAN ALABALIK NASIL AVLANIR?



Kıyıdaki olta balıkçıları, iskele veya dalgakıran gibi tek bir noktayla sınırlı kalabilirler ve hareket eden, gelen bir balığı çekme umuduyla tekrar tekrar atış yapmak zorundalardır. Bu, ılık nehir suyunun önemli sayıda balığı çektiği giriş bölgelerinin yakınında işe yarayabilir. 



Küçük göllerde, hareketli olmak ve belirgin noktaların, girişlerin, dik kıyıların, kayalık ve kayalıklarla çevrili kıyıların, derin sulara keskin düşüşlerin olduğu kıyı şeritlerinin ve sıcak koy ve koy bölgelerinin yakınında kıyıdan at-çek çabalarını yoğunlaştırmak iyi sonuçlar getirebilir. Aslında bu sayılan bölgeler, sırtı yaparak avlanacağınız yerlerin aynısıdır, ancak aradaki fark, bir teknede çok daha fazla suyu daha kapsamlı bir şekilde kapatabiliyor oluşunuzdur. 




Bir sonraki alabalık avınızda bu öğrendiklerinizi uygulamaya çalışın ve zamanla ne kadar daha iyileştiğinize siz de inanamayacaksınız!


Related News