Hobifoni

GÖL BALIKÇILIĞI

Balık tutmayla ilgileniyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız göller harika bir başlangıç olabilir. Çünkü göller bolca bitki besini üretmeleri ve saklanmayı kolaylaştırmaları nedeniyle balıklar için oldukça uygun bir barınma ortamı oluştururlar. Göl balıkçılığı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği, bir gölde nasıl balık tutulacağı, gölde balık tutma ipuçları ve daha fazlası hakkında bu yazımızla bilgi sahibi olun.


GÖL BALIKÇILIĞI İPUÇLARI


Göl balıkçılığı hakkında bilinmesi gereken ilk şey doğal ve yapay olmak üzere iki tür göl olduğudur. Her iki tür de tatlı su balıkçılığı için uygun ortamlar olsa da, en iyi sonuçlar için, yapmayı planladığınız göl balıkçılığı türü için geçerli olan göl balıkçılığı ipuçlarını kullanmalısınız. Amerikan levreği, sazan, kefal, kadife, turna ve abant alası gibi türler, göl balıkçılığı yaparken yakalama fırsatı bulacağınız av balıklarından sadece birkaçıdır.





DOĞAL GÖLLER


Doğal göller, Büyük Göller gibi geniş tatlı su yollarından sadece birkaç dönümlük küçük dağ göllerine kadar her şeyi içerir. Bu göller, erimiş buzullar, levha tektoniği veya aktif olmayan volkanlar gibi doğal oluşumların sonucudur. Birçok doğal göl, bir nehir veya akarsuyun kaynak sularının yakınında bulunur ve yapılandırılmış ya da insan yapımı göllere kıyasla daha az tortu içerir. Doğal göllerde göl balıkçılığı öğrenirken, başarı şansınızı artırmak için kullanabileceğiniz bazı yararlı göl balıkçılığı ipuçları burada.



DOĞAL GÖL BALIKÇILIĞI İPUÇLARI


Doğal bir gölde balık tutmayı planlıyorsanız, kıyı şeridi boyunca nilüfer veya sazlık gibi sucul bitki örtüsü parçaları içeren noktaları saptamaya çalışın. Bitki örtüsünün türünde veya kalınlığında bir değişiklik fark ettiğiniz noktalara odaklanın. Sudak ve turna gibi tatlı su balıkları, genellikle doğal göllerdeki bitki örtüsünün yakınında bulunur, çünkü bu alanlar daha yüksek oksijen seviyeleri sunar ve pusuya düşen av için koruma sağlar.



Bitkilerin çevresinde nasıl balık tutacağınızı merak mı ediyorsunuz? Örneğin turna için gölde avlanırken, tek iğneli silikon yem kullanmayı deneyin. Bu yemler, gölde balık tutarken yabani otların veya bitki örtüsünün içinde ve çevresinde takılmadan kullanmak için en iyi yem olarak kabul edilir.



Eğer gölün çevresinde neredeyse hiç bitki bulunmuyorsa, kütükler ya da kaya yığınları için gözünüzü açık tutun. Doğal göller içinde bulunan bu tür yapılar av balıklarına barınak niteliği taşımaktadır. Ancak bu tarz sert yüzeylerin yakınında balık avlarken aşınmalara dayanabilecek, ağır bir misina kullanmayı ihmal etmeyin! 


Özetle, doğal göllerde verimli bir şekilde balık tutabilmek için, balıkların barınacağı her türlü bitki örtüsü ve coğrafi oluşuma odaklanın ve doğru ekipmanları kullandığınızdan emin olun. 



YAPAY GÖLLER


İnsan yapımı göller, baraj veya madencilik faaliyeti nedeniyle oluşturulmuş rezervuarları ve çukurları içerir. Yapay göllerde balık tutarken, su seviyesinin doğal bir gölde olduğundan çok daha fazla inip çıktığını aklınızda bulundurun. Örneğin, rezervuarlar genellikle yılın ikinci yarısında ilkbahar yağmurlarına ve akıntıya hazırlanmak için aşağı çekilir.



YAPAY GÖLLERDE BALIK TUTMAK İÇİN İPUÇLARI


Yapay bir gölde veya rezervuarda balık tutmak demek, odağınızı yamaçlara, dere kenarlarına ve çıkıntılar etrafına odaklandırmak anlamına gelmektedir. Rezervuarların çoğu, bir nehir ya da dereye baraj yerleştirilmesiyle oluşturulduğu için, bu yapay göllerin en derin kısmı üzerine barajın kurulduğu nehir ya da dere yatağı olacaktır. Bu bölgeler yakın mesafeler içinde yiyecek, barınma ve çeşitli su derinlikleri sunarlar, bu nedenle de balıklar için oldukça uygun bir ortam oluştururlar. İşte tam da bu nedenle yapay göllerde balık tutarken akılda tutulması gereken en önemli ipuçlarından biri bu söz konusu nehir ve dere yataklarında balıkları aramaktır. Doğru ve kaliteli göl balıkçılığı ekipmanlarına ek olarak, bir balık tutma ve tekne haritası uygulaması edinmenizde de fayda var. Özellikle göl olta takımınızla ilk avınıza çıkmadan önce yapay göllerdeki çıkışları ve çıkıntıları bu tarz uygulamalar sayesinde belirlemeniz başarı şansınızı arttıracaktır


Yapay bir gölde, çukur yoğunluğu olan bölgelerde, çıkıntıların ve yamaçların yakınınında, dipte aksiyon alabilecek yemler ya da cezbediciler kullanın. Yapay solucanlar, kerevitler ve jerkbaitler işinize yarayacak tarzda yapay yemlerdir. Yapay bir gölün kıyısında olta atmak da ara sıra ısırıklara neden olabilir, ancak yamaçlara ve çıkıntılara odaklanırsanız çok daha keyifli bir av deneyimi elde edersiniz. 



Artık yapay göllerde doğal göllerden farklı av stratejileri belirlenmesi gerektiğini bildiğinize göre, gölün altındaki orijinal yatağı bulabilir, oltanızı burada atabilir ve daha fazla balık yakalayabilirsiniz.


Rastgele!


Related News